Meetup Oracle Visual Builder Platform

Oracle Visual Builder

Woensdag 17 januari jl. heeft een aantal collega’s van inSystems de door de nl.OUG georganiseerde meetup over het Oracle Visual Builder Platform bijgewoond. Luc Bors verzorgde een inspirerende presentatie over dit low-code platform van Oracle. Zoals Luc zelf aangeeft: “Vanavond introduceerde ik Oracle Visual Builder tijdens een 3 uur durende sessie op een Nederlandse Oracle User Group (nlOUG) Ontmoeting. Beginnend bij SDLC, via eenvoudige ontwikkeling en SaaS-uitbreidingen naar meer geavanceerde ontwikkeling, en dit alles eindigend met enkele extra’s.

Wat is Visual Builder?

Visual Builder is een cloudservice waarmee u nauwelijks hoeft te programmeren om snel online en mobiele applicaties te maken en te hosten. Gebruikers kunnen visueel een applicatie maken met een verzameling ingebouwde besturingselementen voor de gebruikersinterface en vervolgens de gebruikersinterface koppelen aan bestaande REST-services of aangepaste bedrijfsobjecten die ze vanuit de tool maken.Oracle ABCS Gebruikers publiceren hun applicatie met een klik op de knop om toegang te verlenen aan eindgebruikers. Daarnaast kan een rolgebaseerde beveiliging worden gedefinieerd voor de applicatie om de toegang tot pagina’s en data te beheren.

Hoewel de kant-en-klare integratie met Oracle SaaS een belangrijke waardepropositie is, kan Visual Builder volledig onafhankelijk van Oracle SaaS worden gebruikt om zelfstandige applicaties te maken. Met Visual Builder kunnen aangepaste bedrijfsobjecten worden gemaakt voor gebruik binnen applicaties. Visual Builder heeft ook toegang tot data van andere externe REST-services.

Presentatie Luc Bors

Gestart met de uitleg van de algemene architectuur van Oracle Visual Builder, ging Luc o.a. in op de ondersteuning van Software Development Life Cycle (SDLC). Oracle ABCS any deviceOok het verschil tussen gebruik van Visual Builder als development platform voor zelfstandige applicaties en het gebruik in combinatie met Oracle SaaS kwam aan de orde. Aan de hand van enkele demo-applicaties kwamen kort aanvullende mogelijkheden van Visual Builder aan bod.

REST en Business Objects

Duidelijk werd wel dat Visual Builder “REST spreekt”, alle datahandling vindt plaats via REST-services. Daarnaast is het mogelijk om binnen het tool zogenaamde Business Objects te definiëren, zeg maar maatwerk data. Business Objecten kunnen tevens worden geïmporteerd vanuit Excel, waarbij automatisch alle relevante endpoints worden gegenereerd.

Bronnen en aanvullende links

https://www.oracle.com/nl/application-development/visual-builder/
https://vbcookbook.oracle.com/
https://redwood.oracle.com/
inSystems & VBCS

Oracle Visual Builder Architecture