APEX World 2021 impressie dag 2

APEX World

Op deze tweede dag van APEX World 2021 konden de deelnemers opnieuw kiezen uit uiteenlopende parallelsessies, ‘ingesloten’ tussen de keynotes APEX 21.2 part one, waarmee de dag geopend werd, en APEX 21.2 part two, waarmee het inhoudelijk deel van APEX World 2021 werd afgesloten. Namens inSystems hebben Leendert Brethouwer, George Kubbenga en Ebert Zeilstra deze tweede dag bezocht.

Keynotes APEX 21.2

In de keynotes werd aan de hand van een voorbeeldapplicatie over de Formule 1 en Max Verstappen ingegaan op de (verwachte) nieuwe features van de ophanden APEX-release 21.2. Voorbeelden van deze features zijn een nieuwe Maps region voor het presenteren van geografische data, verbeteringen voor filtering en faceted search in interactive reports en de mogelijkheid om vrij eenvoudig van een APEX-applicatie een progressive web app (PWA) te maken. Ook de mogelijkheid om een REST-datasource te kunnen synchroniseren met een databasetabel is een zeer interessante nieuwe feature.

Impressie sessies

Bijgaand een overzicht van de sessies die Ebert, George en Leendert bijgewoond hebben met heel kort de inhoud ervan:

 • Validate your validations: Both sides now (Karen Cannell)
  Een overzicht van de validatiemogelijkheden die APEX biedt, zowel client als server side. Het is de verantwoordelijkheid van de developer goed na te denken welke validatie waar plaatsvindt.
 • APEX with no strings attached (Dick Dral)
  Hoe kun je een APEX-applicatie laten werken los van de database, welke onderdelen van APEX zijn dan niet beschikbaar en hoe synchroniseer je naderhand weer met de database.
 • Manage your application Messages the easy way (Roel Hartman)
  Diepgaande voorbeelden van het gebruik van application messages, waarbij o.a. de translation optie werd getoond.
 • Building Automations with APEX 20.2 (Dimitri Gielis)
  Boeiende presentatie over Automations waarmee terugkerende acties geautomatiseerd kunnen worden. Acties worden vast ingepland of afhankelijk van de resultaten van een query, waarbij op de achtergrond DBMS_SCHEDULER wordt gebruikt.
 • A Journey to the Univers(al) Theme (Merela Ardelean)
  Presentatie over de problemen die je kunt verwachten bij een upgrade van je theme.
 • Cypress and APEX automated testing (Lino Schildenfeld)
  Hoe kun je Cypress, een tool voor het functioneel testen van webapplicaties, inzetten bij automated testing van APEX-applicaties. Tevens werd het vergeleken met het bekendere Selenium.
 • How to use the Oracle free database (Hildo Haenen)
  Een weinig inhoudelijke customer case over gebruik van Oracle Database Express Edition (XE).
 • Building a Spotify web application using APEX (André van der Put)
  Een live demo van hoe eenvoudig het is een REST-services die Spotify biedt in een APEX-applicatie te gebruiken.
 • Low-code platforms for APEX developers (Przemyslaw Staniszewski)
  Anders dan de titel doet vermoeden werd in deze sessie APEX vergeleken met een aantal andere low-code tools, zonder hierbij een voorkeur uit te spreken. Alle tools hebben hun sterke en mindere punten. Belangrijk is een keuze te maken die past bij de rest van de toolstack.

Mocht je een sessie interessant genoeg vinden om er meer van te weten, kijk dan op de website van de nl.OUG en wellicht is de presentatie beschikbaar.

Indruk tweede dag

Ook Ebert, George en Leendert kijken terug op een leuke en leerzame dag. De nodige inspiratie is opgedaan om binnen de kennisgroep APEX bij inSystems verder op te pakken. Het overall gevoel is dat Oracle met APEX een uitstekend low-code development tool aanbiedt, gratis in de database en recentelijk ook (betaalbaar, en hopelijk blijft dat zo) als service in de Oracle cloud. Zeker dat laatste is heel interessant om als kennisgroep verder naar te kijken.

Kijk hier voor een impressie van de eerste dag van APEX World 2021.