APEX World 2021 impressie dag 1

APEX World

Eindelijk was er dan weer eens een ‘echt’ event … APEX World 2021, georganiseerd door de nl.OUG, met als thema APEX World Reloaded! Dit keer niet op de ondertussen vertrouwde SS Rotterdam, maar in de meer kleinschalige KNVB Campus te Zeist. inSystems was dit jaar verspreid over de 2 dagen met 6 Oracle developers vertegenwoordigd: Reinoud van Blankenstein, Harold van Dalen en Bartèl Kappers de eerste dag, en Leendert Brethouwer, George Kubbenga en Ebert Zeilstra dag 2. Tezamen hebben ze een groot aantal van de parallelsessies gevolgd. In deze en een volgende post geven ze een korte impressie van beide dagen.

Keynote We’re back!

De inhoudelijke aftrap van de dag werd gegeven door Menno Hoogendijk. In de keynote We’re back! werd door Menno met name aandacht besteed aan de nieuwe features in de laatste versie van APEX. Dat APEX met alle voordelen van dien beschikbaar is in de Oracle-cloud kwam nadrukkelijk aan de orde. APEX wordt uiteraard vooral nog on-premise gebruikt. Goed hanteerbare hybride omgevingen maken, indien gewenst, een migratie naar de cloud goed beheersbaar.

Dat Oracle met APEX vol inzet op low-code software development blijkt wel uit het opschalen van het Oracle APEX development team, en uit het feit dat APEX steeds meer onafhankelijk van de database wordt gepositioneerd.

Impressie sessies

Bijgaand een overzicht van de sessies die Bartèl, Harold en Reinoud bijgewoond hebben met heel kort de inhoud ervan:

 • APEX Visualizer 2.0 (Oliver Lemm)
  Een gratis code analyzer voor met APEX gerealiseerde applicaties, gebaseerd op de APEX metadata.
 • To V or not to V (Alex Nuijten)
  Het gebruik van SQL macro’s, nieuw vanaf Oracle 19c, in APEX als dynamische views.
 • Fancy charts and dashboards – customizing Oracle Jet in APEX (Adam Kierzkowski)
  De mogelijkheden die APEX biedt Oracle Jet objecten als pie- en bar-style diagrammen te manipuleren.
 • Modals, Popups and Dialogs (Karen Cannell)
  Leerzame demonstratie van het gebruik van de drie manieren om informatie te tonen ‘boven’ de hoofdpagina.
 • Session State in APEX explained (Dimitri Gielis)
  APEX forms zijn stateless en het is van belang hoe de waarden van velden in een sessie te zetten, via een bind of de APEX_UTIL.SET_SESSION_STATE procedure.
 • Great Grids the Sane Way (Karen Cannell)
  Diepgaande presentatie over het aanpassen van het interactive grid met JavaScript en CSS, alsmede het belang van standaardisatie in deze.
 • Oracle and the REST (API) (Gerben Jan Dijkman)
  De mogelijkheden die APEX biedt om te integreren met de Oracle cloud.
 • How Sanquin helps to fight COVID-19 with Oracle APEX (Anton van Weert & Bart Limbeek)
  Case study van de applicatie die Sanquin heeft laten bouwen om bloedmonsters te volgen vanaf het afnamepunt tot aan het lab, inclusief het voorspellen van de benodigde capaciteit. Met name de korte realisatietijd van minder dan 1 maand valt op.
 • Oracle APEX: Let’s integrate! (Lech Cieslik)
  Presentatie van de REST integratiemogelijk die APEX biedt.
 • Sharing is Caring (Jackie McIlroy)
  De meerwaarde van gedeelde code, voor APEX toegespitst op Shared Components. Met demonstaties van zowel de bekende Application Item’s en LOV’s als de minder bekende Build Option en E-mail Template.
 • How UX can firestart your APEX project – Twinq case study (Koen de Greef)
  Op basis van een migratieproject van Oracle Forms naar APEX wordt een pleidooi gehouden voor het belang van een goed UX design.

Mocht je een sessie interessant genoeg vinden om er meer van te weten, kijk dan op de website van de nl.OUG en wellicht is de presentatie beschikbaar.

Indruk eerste dag

Zowel Reinoud, Harold als Bartèl kijken terug op een geslaagde eerste dag. Hoewel kleiner van opzet dan voorgaande jaren, zeker niet minder interessant en leerzaam door presentaties van goede kwaliteit. Uiteraard wordt ook de mogelijkheid van netwerken met (oud-)collegae Oracle developers op prijs gesteld.

Kijk hier voor een impressie van de tweede dag van APEX World 2021.