Oracle JET – een kennismaking

Quobell Oracle JET

15 december jl. vond het Transfer Café: Oracle JET plaats. Met enkele mensen van Insystems deze Café-sessie bijgewoond. Uiteraard niet met de bedoeling om hier als JET-deskundigen vandaan te komen, maar om een beeld te krijgen van de mogelijkheden van Oracle JET en van de plek die Oracle aan JET geeft in het landschap van application development tools.

Visualiseren van data in de cloud

Oracle JET is een complete JavaScript development toolkit en bevat een omvangrijk pallet aan componenten, met name UI componenten, primair gericht op het visualiseren van ‘waar dan ook’ opgeslagen data. Daarmee is het een uitstekend instrument om in de cloud opgeslagen data beschikbaar te stellen. Denk dan met name aan het visualiseren middels diagrammen, grafieken, kaarten, meters etc.

In de wereld van JavaScript zijn vele frame works beschikbaar met allemaal hun eigen kwaliteiten. De JavaScript wereld is nog zo dynamisch dat wat gisteren ‘hot’ was, vandaag al weer als verouderd kan worden gezien. Vaak zijn de toepassingen die in JavaScript worden gebouwd ook gericht op een snelle ontwikkeltijd en minder op gebruik over een langere termijn. Oracle JET is bedoeld als framework om ook meer stabiele toepassingen te bouwen die over langere tijd ontwikkeld en gebruikt gaan worden. Oracle JET gebruikt daarvoor de kracht van al bestaande frameworks om zaken als modulariteit, dubbele data binding en responsive JavaScript te implementeren.

Oracle JET Open Source

Oracle JET is puur bedoeld voor de client side en draait volledig in de browser. Qua architectuur zullen er dus ook voorzieningen getroffen moeten worden om de data, waar dan ook aanwezig in de database, te ontsluiten.

Open Source

Oracle JET maakt niet alleen gebruik van open source technologieën als jQuery, Knockout, RequireJS en jQuery UI, het ligt in de bedoeling Oracle JET zelf ook als open source beschikbaar te gaan stellen en een community te gaan vormen. Dit gaat waarschijnlijk al in 2016 plaats vinden.

NetBeans

Hoewel Oracle JET kan worden gebruikt met iedere IDE heeft het voordelen om gebruik te maken van NetBeans. Deze IDE bevat nl. een aantal ingebouwde functies die het werken met Oracle JET prettiger en eenvoudiger maken, en versnellen. Oracle JET is een gestructureerd tool, gebaseerd op een aantal Open Source technologieën, maar het is geen tool voor ‘beginners’; wel voor de medior+ JavaScript ontwikkelaar.

Op de website van Oracle JET is veel informatie over het product te vinden, waaronder uitleg van het product, (downloadable) voorbeeldapplicaties en een uitgebreid cookbook. Erg handig in het cookbook is dat het alle componenten van JET toont inclusief de code die in de eigen applicatie gekopieerd kan worden. De voorbeeldcode kan binnen het cookbook aangepast worden, waarbij direct de aanpassing gevisualiseerd wordt.

Tot slot dank aan Geertjan Wielenga die een uitstekende introductie van Oracle JET heeft gegeven, en aan Transfer Solutions voor de prima organisatie van de bijeenkomst.

Bezoek de website van Oracle JET voor alle benodigde informatie.