OGh Oracle APEX World 2013

OGh APEX World

Op 9 april j.l. organiseerde de OGh de APEX World dag, evenals voorgaande jaren gehouden in hotel Figi in Zeist. Insystems heeft Application Express onderkend als een van haar speerpunten en was daarom op deze interessante dag ruim vertegenwoordigd met meerdere medewerkers.

Keynote David Peake

De dag begon met de keynote van David Peake, Product Manager Oracle Application Express. Interessant nieuws over de Oracle 12c – pluggable – database en de impact die dat heeft op APEX. In Oracle 12c kun je ervoor kiezen APEX in de root te installeren, waarna die versie van APEX geldig is voor alle ingeplugde databases (PDB’s). Het is hierbij niet mogelijk om voor één of meerdere PDB’s een andere versie van APEX te gebruiken! De-installeren uit de root is niet mogelijk!

Het voordeel van het maar een keer hoeven uitvoeren van een upgrade naar de nieuwste versie is evident; maar wat nou als een applicatie dat niet aan kan en daarmee de upgrade voor de andere applicaties in de weg staat. We zijn benieuwd hoe dit uitpakt in de praktijk.
Ook gaf David Peake een sneak preview van versie 5.0 van APEX, uiteraard onder alle mogelijke voorbehouden.
De twee meest aansprekende nieuwe (toekomstige) features zijn

  • Master – Detail – Detail wizard
  • Modal Dialog

Lees in het statement of direction meer over deze en andere features van APEX 5.0.

APEX goes mobile

Na de keynote waren er een aantal parallelle sessies waaronder:

  • Dimitri Gielis, Oracle APEX Evangelist en Ace Director en Centraal Boekhuis over responsive design
  • Roel Hartman, Oracle APEX Evangelist en Ace Director over mobile in APEX 4.2
  • Christian Rokitta, APEX ontwikkelaar rokIT over APEX en PhoneGap.

Uiteraard werd de inwendige mens niet vergeten tijdens APEX World, onder andere met een goed verzorgde lunch. Ook is het altijd leuk om oude bekenden tegen te komen van vorige projecten. Kortom, een goed bestede dag.