J-Fall 2017 & Blockchain

Blockchain

De novembermaand is een feestmaand voor de Java-ontwikkelaar, want dan vinden dè Java congressen J-Fall en Devoxx plaats. Het J-Fall congres is een groot 1-daags evenement waar bedrijven, Java-ontwikkelaars en de grote namen samenkomen om een gezamenlijke Java passie te delen. Donderdag 2 november jl. zijn we met twee van onze medewerkers naar het J-Fall congres gegaan om weer de laatste ontwikkelingen te volgen op Java gebied. Voor ons ook een bijeenkomst van oud-bekenden en collega’s om weer even bij te praten.

J-Fall & Blockchain

Als rode draad heb ik de Blockchain sessies gevolgd, want dit gaat steeds meer toegepast worden. Ik heb een goede keuze gemaakt en vond het fijn dat de sessies op goed niveau gepresenteerd zijn. Als vroege vogel begon ik meteen aan 1 van de 5 early bird sessies. En heb de sessie Getting to know the Blockchain in plain Java gevolgd. Johan Kragt en Cédric van Beijsterveldt van JCore hebben op een praktische wijze uitgelegd wat een Blockchain nou inhoudt. Daarna heb ik de sessie What can be done with Blockchain and Smart Contracts van Rhodé Reuijl-Zwijnenburg van de Belastingdienst gevolgd wat ook weer een goed uitgelegd verhaal was over het BlockchainBlockchain principe in combinatie met Smart Contracts. Als laatste heb ik ‘Blockchain under the hood: Mining’ van Michael Kolenbrander gevolgd.

Wat is Blockchain

Een Blockchain is heel simpel gezegd een keten van blokken. Een block heeft twee delen een header en een inhoud deel. In de header staat onder andere een verwijzing naar zijn voorgaande block en vormt zo een keten. In het inhoud deel wordt bijvoorbeeld de transacties bewaard van een cryptocurrency, zoals Bitcoin. Het principe van een Blockchain is om een derde centrale partij uit te sluiten en de community deze rol toe te kennen door het register van transacties openbaar te delen over deze community.

Proof of Work

Door middel van een proof of work systeem worden de transacties gevalideerd, een belonersfee uitgekeerd en zo een nieuw block aangemaakt. Dit proces wordt ook wel minen genoemd. Dit minen is erg reken-, tijdsintensief en kostbaar, maar het is eenvoudig door anderen te valideren. Door dit principe wordt er consensus bereikt over de status van de transacties.Bitcoin

De Blockchain wordt in diverse varianten toegepast voor Cryptocurrencies, maar kunnen ook voor andere doeleinden worden toegepast. Diverse grote bedrijven doen al experimenten met Blockchain om de toepassing voor hun te kunnen ontdekken. Het is een mogelijkheid om publiek toegankelijke data zonder centrale server te bewaren voor zolang de toepassing of het netwerk bestaat.

Samenvattend

Voor mij was J-Fall weer een succes en ben meer te weten gekomen over Blockchain. Ik denk dat dit geen hype is en dat dit principe steeds meer toegepast gaat worden. Ik zal dit onderwerp ook zeker blijven volgen.

Blockchain