Devoxx 2017 – Serverless & Kotlin

Devoxx

Devoxx, het 5-daagse Javacongres in Antwerpen gehouden in november, is weer een feit. Ook inSystems was van de partij en hebben we in een week tijd weer even alle nieuwigheden en trends kunnen volgen uit Javaland. Ook nu was er sprake van een goed georganiseerd congres waarbij een aantal aanpassingen gedaan zijn om wachtrijvorming te voorkomen… en met succes, wat erg prettig is bij een evenement van 3500 Java ontwikkelaars. De belangrijkste onderwerpen wil ik graag met jullie delen.

Serverless

Een van de veelbesproken onderwerpen tijdens dit congres, serverless.Serverless Met serverless wordt bedoeld dat je de applicatie ontwikkelt met behulp van grote cloud platformen van Google, Amazon of Microsoft. Deze cloud platformen bieden services aan als storage, database, functies en messaging. Door gebruik te maken van deze services in combinatie met zelf ontwikkelde functies kan aldus een applicatie gemaakt worden die binnen dit cloud platform draait. Zo’n cloud platform applicatie kan dan als backend gebruikt worden voor web en mobiele applicaties, waarbij direct de wijzigingen doorgezet kunnen worden naar deze client applicatie.

Kotlin

Kotlin is dè nieuwe programmeertaal van dit moment. Het is een programmeertaal ontwikkeld door Jetbrains en draait op de Java Virtual Machine.Kotlin Met deze nieuwe programmeertaal schijn je te kunnen programmeren met 40% minder coderegels. Google heeft deze taal ook al geadopteerd en wordt gebruikt voor Android app development. Kotlin is verder te gebruiken voor Javascript development, en eveneens voor native platformen, zoals Windows, Linux MacOs, iOS, WebAssembly en Android. Een heel interessante nieuwe ontwikkeling om verder in te verdiepen.

Het was absoluut een geslaagd congres om weer up to speed te komen met de nieuwe ontwikkelingen in Javaland. Volgend jaar zijn we er ongetwijfeld ook weer bij.