APEX World 2023 – ’n impressie

APEX World 2023

Ook dit jaar heb ik APEX World bezocht op de KNVB-campus in Zeist, een wederom uitstekend door de nl.OUG georganiseerd congres. Naast de keuze uit vele presentaties, de ene wat interessanter dan de andere, betekent het voor mij altijd een leuk weerzien met diverse zeer gewaardeerde oud-collega’s.

Enkele van hen verbaasden zich erover om mij te zien, want “jij doet toch helemaal niets met APEX?”. Bij de klant waar ik zit wordt inderdaad niets gedaan met APEX. Maar ik houd goede hoop dat dat ooit wel gaat gebeuren en vind ik APEX nog steeds een zeer interessant tool. APEX WorldIk coördineer momenteel de interne kennisgroep APEX bij inSystems en blijf ook daarom graag op de hoogte van de ontwikkelingen. Daarnaast gaan de presentaties niet alleen over APEX, maar ook aanverwante tooling en technieken komen aan bod.

Chatbots

Zo heb ik bijvoorbeeld dit jaar geleerd dat er een Oracle-tool is voor het maken van chatbots: de Oracle Digital Assistant. Luc Bors legde tijdens de sessie uit wat er zoal bij komt kijken om een chatbox op te zetten, erg interessant. En oh ja, als de chatbot er eenmaal is, dan is opnemen in APEX een fluitje van een cent.

Dynamic Actions & Page Items

De sessies van Jacky McIlroy over Dynamic Actions en van Oliver Lemm over Page Items in detail spraken me aan omdat ze in mijn ogen lekker teruggingen naar de basis. Voor iemand met weinig recente hands-on ervaring zoals ik was dat goed te volgen. Gewoon standaard APEX-functionaliteit en hoe dat (het beste) te gebruiken. Oliver benadrukte nog enkele valkuilen vanwege verschil in standaard functionaliteit tussen verschillende versies, met betrekking tot het ongemerkt trimmen en omzetten naar upper- of lowercase van data.

Workflow in APEX

Traditiegetrouw woon ik altijd een sessie van Dimitri Gielis bij, ditmaal over de workflow-functionaliteit in APEX. Zoals gebruikelijk bracht hij het duidelijk en enthousiast. De nieuwe unified task list in APEX 22.2 geeft een handig overzicht van alle user tasks en is in de basis eenvoudig te implementeren. Er staat nog veel meer extra functionaliteit op stapel voor de komende versies van APEX. Ondanks dat er nog veel lastig of zelfs niet mogelijk is, adviseert Dimitri om er vooral wel al aan te beginnen.

ChatGPT en APEX

De tweede dag heb ik eigenlijk alleen bezocht voor de tweede sessie van Luc Bors, over het gebruik van ChatGPT om een APEX-applicatie te realiseren. Vanwege de te verwachte interesse voor de sessie werd deze verplaatst naar de grote zaal en dat bleek terecht. Via een dialoog kwam ChatGPT 3.5 tot een lijst met instructies om de gewenste applicatie te bouwen in APEX, gebaseerd op Dept en Emp. chatGPT & APEXVervolgens voerde Luc die zo goed en zo kwaad mogelijk uit. Daarbij bleken verschillen tussen de APEX-versies nog wel eens in de weg te zitten. De conclusie was dat je nog steeds kennis van zaken moet hebben om een de applicatie te kunnen bouwen.

Een demo daarna met versie 4 van ChatGPT toonde al een enorme verbetering. ChatGPT wist bijvoorbeeld zelf al te melden dat het een master-detail betrof en wat voor pages daarvoor aangemaakt moesten worden in APEX. Dat had Luc bij ChatGPT 3.5 nog zelf moeten melden.
Ik ben nu al benieuwd hoe de ontwikkelingen gaan en waar we volgend jaar staan.

 

APEX World 2023