APEX World 2022 – ’n impressie van dag 1 door George Kubbenga

inSystems APEX World 2022

Dit jaar heb ik de eerste dag van APEX World bezocht, voor de tweede keer gehouden op de KNVB-campus in Zeist. Misschien een minder aansprekende locatie dan de SS Rotterdam, maar voor mij wel lekker dichtbij huis. De registratie ging weer soepel en de cappuccino smaakte goed. Eerst even wat (oud-)collegae begroeten en dan aanschuiven bij de keynote van Marc Sewtz over Oracle APEX in 2022.

Keynote

De keynote ging niet – zoals ik verwacht had – over de nieuwe features van versie 22.1, maar meer over APEX in het algemeen. Dat er diverse Covid-19-apps mee gebouwd zijn bijvoorbeeld, waarvan V-safe (een after vaccination health checker) meer dan 10 miljoen gebruikers heeft.APEX V-Safe En dat APEX het “primary application development platform” binnen Oracle is. Elke ”line of business” bij Oracle gebruikt APEX. Er zijn daar meer dan 35000 applications actief.

Het APEX-ontwikkelteam is de afgelopen 2 jaar met 33 personen toegenomen. Daarnaast zijn er nog diverse andere teams die een bijdrage leveren op het gebied van QA, documentatie, vertalingen en support. Ook zoomde Marc even in op het ontwikkelproces waarin gebruik gemaakt wordt van Confluence, JIRA en SVN, waarbij een overgang naar Git gaande is. Heel herkenbaar allemaal. Tot slot werd toch nog even heel kort de nieuwe functionaliteit van versies 21.1, 21.2 en 22.1 belicht.

How to use JavaScript, CSS, and jQuery to create “Searchable Shuttle” APEX Plug-in

Ondanks mijn jarenlange interesse in APEX ben ik nog steeds een beginner, dus begon ik met een sessie van Beginner-level. Met name het creëren van een plug-in sprak me aan. De uitleg over en demo’s van het gebruik van JavaScript, CSS en jQuery was op zich best interessant maar ook wat lang, waardoor vanwege tijdnood het gedeelte van de plug-in naar mening nog even afgeraffeld werd. Was een beetje een anticlimax. Toch lijkt me dit een interessant onderwerp om in te brengen in de Kennisgroep APEX bij inSystems.

Oracle APEX Powertools from United Codes

Het is vaak lastig om één van de drie parallelle sessies te kiezen maar niet als Dimitri Gielis er tussen zit. Dan kies ik sowieso voor zijn sessie. Ook dit jaar stelde hij me weer niet teleur. Het begon wel als een verkooppraatje (maar dat mag van mij als je diamond sponsor van het evenement bent) over de dienstverlening van United Codes en hun bestaande plug-insAPEX media extension (APEX Project Eye, APEX Media Extension en APEX Office Print).

“It is not live yet, the cake is in the oven”

Dit werd echter gevolgd door een de eerste live demo van een coole nieuw plug-in: Apex Office Edit. Daarmee worden Microsoft Office apps als Word, Excel en PowerPoint als plug-in opgenomen in APEX, waarbij geen Microsoftlicentie vereist is. Het werkt dan net als Office, maar dan in APEX. De bestanden worden als geheel in een blob in de database opgeslagen. Het is ook mogelijk met meerdere personen tegelijk in een document te werken. De plug-in is nog niet op de markt. De gevleugelde woorden van de vorig jaar overleden APEX-pionier Joel Kallman werden nog eens aangehaald: “It is not live yet, the cake is in the oven”.

License plate recognition system build with Oracle APEX

Een leuke presentatie die als doel had om te laten zien dat APEX meer is dan gegevens invoeren en ophalen. Als hobbyproject een applicatie gemaakt om kentekens van auto’s te scannen en op te vragen of die sneller weg is bij het verkeerslicht. Zo ja, blijf er dan achter, zo nee, neem dan de linkerbaan. Leuk concept wat misschien ooit uitgebreid kan worden tot een kentekenlezer voor auto’s van personeel van Transfer Solutions zodat ze hun telefoon niet meer nodig hebben om de parkeergarage binnen te komen. Leuk detail is nog dat alle gebruikte techniek (APEX, kentekenherkenner, interface met het RDW) gratis was.

Using ORDS, REST, PL/SQL and Oracle Text to build a Text Search API

Naar mijn mening de minste sessie. Erg veel statements achter elkaar. De after-lunch-dip sloeg ook wel aardig toe trouwens. Wel opvallend dat ik nog nooit van Oracle Text gehoord had, terwijl dat een integraal onderdeel is van alle Oracle databases. De moraal van het verhaal was om een zoek-API te bieden aan non-Oracle-front-ends om zo de “Oracleness” te behouden. Het heeft me wel getriggerd om zelf eens wat te gaan experimenteren met Oracle Text.

Hoe maak je een APEX applicatie toetsenbordvriendelijk

Een sessie die mij als Oracle Forms-ontwikkelaar wel aansprak. Binnen een Forms-applicatie zijn mensen gewend om met functietoetsen te werken. Bij het bouwen van nieuwe applicaties in APEX wordt er vaak vanuit gegaan dat iedereen met een muis werkt. Als je er bij de bouw geen rekening mee houdt dat sommige gebruikers niet met een muis kunnen werken, dan kost het vaak heel veel toetsaanslagenKeyboard friendly application om bijvoorbeeld een nieuwe klant op te voeren in een applicatie.

In de presentatie werd getoond dat met enkele relatief eenvoudige ingrepen de toetsenbordvriendelijkheid enorm verhoogd kan worden. Eigenlijk niets nieuws onder de zon, maar gewoon kweken van een stukje bewustwording. Die werd nog een versterkt door de aanwezigheid van een blinde ontwikkelaar in het publiek, die benadrukte alle handelingen via het toetsenbord te moeten doen.

Tot de volgende keer

De eerste dag werd zoals gebruikelijk afgesloten met een gezellige borrel met oude en nieuwe contacten, en een prima buffet. Daarna huiswaarts, terugkijkend op een leuke en nuttige dag.

Tot volgend jaar, zou ik zeggen.