APEX World 2019: impressie dag 2

inSystems present on APEX World 2019

Al weer een tijdje zelf niet meer met APEX gewerkt … laatste opdrachtgevers en het rondkijken bij andere low code platformen zijn hier met name debet aan. Kortom, APEX World 2019 was voor mij een mooie gelegenheid weer eens te kijken hoe het ervoor staat met APEX, de reden dat ik dag twee van dit evenement heb bezocht. In deze blog een schets van het beeld dat ik aan dit bezoek heb overgehouden.

Plenaire sessie

Ik moet zeggen, na de plenaire sessie en 3 van de keuze sessies heb ik een hoop interessante dingen gezien, maar weinig APEX. Dat ligt deels natuurlijk aan mijn eigen keuzes. De plenaire sessie gaat over het gebruik van APEX omgevingen in combinatie met pluggable databases in container database omgevingen. Jason Straub laat zien hoe eenvoudig je met behulp van seats APEX omgevingen aan kunt maken, alsmede hoe je incrementeel aanpassingen over verschillende deployments kunt uitrollen.Oracle database 19c Het is duidelijk dat APEX als product steeds volwassener wordt.

New features Oracle database 19c

In de daarop volgende sessies komen zonder meer interessante zaken voorbij, waaronder de nieuwe mogelijkheden in de Oracle database 19c. Interessant nieuws (voor mij althans) is het gegeven dat Oracle gaat zorgen dat er van elke database versie ook snel een XE versie komt. Ok, de nieuwe features van de database zijn interessant maar gaan niet over APEX specifiek.

De volgende sessie die ik bezocht behandelde Jason als deployment tool. Erg handig omdat mijn nieuwe opdrachtgever Jason ook gebruikt, maar ook weer niet specifiek over APEX.

The future of internet

Na de prima lunch een sessie geselecteerd over de toekomst van het internet. De concepten achter de HTTP2- en HTTP3-protocollen worden toegelicht. Een duidelijk en eerlijk verhaal, de nieuwe protocollen zijn sneller maar zeker niet zonder problemen. Toch is dit de toekomst. Alhoewel, interessant was de veronderstellling dat voorspellingen een 50% kans hebben niet uit te komen door weer een volgende disruptieve technologie.

Alles bij elkaar een hoop interessante informatie maar weinig APEX. Misschien heeft het ook te maken met het feit dat bij het profileren van APEXOracle RAD als serieus ontwikkelplatform, er veel aandacht uitgaat naar allerhande processen eromheen.

Afsluitende plenaire sessie

Terug naar de plenaire sessies. Hilary Farrell laat haar deskundig licht schijnen over Oracle JET en APEX-integratie. Ongetwijfeld belangrijk binnen het APEX-development landschap, maar niet echt mijn favoriete onderwerp. Maar als uitsmijter is daar dan Shakeeb Rahman en … APEX. Op onnavolgbare wijze laat Shakeeb zien hoe hij een mobile app in elkaar zet. Natuurlijk wordt er zo nu en dan weer even een stukje CSS gehackt, maar dat mag de pret niet drukken want alles bij elkaar is dit een verhaal dat echt over APEX gaat. En dat inspireert. Ik krijg zin om zelf weer met APEX aan de slag te gaan. En dat is een mooie afsluiting.