APEX World 2018 – impressie dag 1

Oracle APEX World 2018

In dit artikel geef ik een korte impressie van mijn bezoek aan de eerste dag van het altijd interessante congres APEX World. Voor de 2018-editie heeft de nlOUG opnieuw gekozen voor de SS Rotterdam, een leuke en inspirerende locatie om met collega Oracle developers de nieuwste features van APEX en de met APEX gerealiseerde hoogstandjes over ons heen te laten komen.

Citizen developers – to be …

De dag begint met een spectaculaire demo van de kracht van low-code. David Peake bouwde vanuit een Excel en met hulp van APEX blueprint en quick sql in een mum van tijd een applicatie. De boodschap, low-code maakt het mogelijk om een betere integratie te krijgen tussen business en development. Citizen DevelopersThe citizen developer is your new best friend.

… or not te be?

In de eerste sessie daarna tapt Niels de Bruijn uit een heel ander vaatje. Hij geeft een overzicht van hoe je volgens hem een APEX-applicatie ontwikkelt. Boodschap, 90% van je code in de database en zo min mogelijk in de client. De APEX client communiceert via views en speciaal ontwikkelde packages met de database. Kortom een zorgvuldig ontwerp en duidelijke ontwikkelpatronen (gericht op onderhoudbaarheid en hergebruik). En de citizen developer dan? Die maakt hier duidelijk minder enthousiaste reacties los. Om een goede duurzame applicatie te ontwikkelen is nog steeds ‘traditioneel’ vakmanschap nodig.

APEX en low-code

Ook in volgende presentaties wordt duidelijk dat er op twee manieren naar APEX als low-code platform gekeken kan worden. Snelle ontwikkelen met gebruikmaking van JavaScript hacks om bepaalde standaard functionaliteit aan te passen, tegenover zorgvuldig ontwerp en zoveel mogelijk gebruikmaken van standaard functionaliteit. Dat laatste zeker ook met oog op upgrade naar volgende versies.
Niels de Bruijn is van die laatste school. Als verantwoordelijke voor APEX projecten is onderhoudbaarheid en beheersbaarheid voor hem belangrijk. Ook met het oog op onderhoudscontracten op de applicaties bij de klant.

Interactive grid

Matt Mulvaney laat daarentegen zien hoe je met goede JavaScript skils de APEX client omgeving naar je hand kan zetten.Otacle APEX Interactive Grid Hij goochelt met de interactive grid.

APEX en API’s

Dietmar Aust tenslotte komt met een zeer grondige aanpak. Hij pluist alle documentatie uit en heeft zich grondig verdiept in de API’s van APEX. Daardoor krijg je een grote wendbaarheid maar wel binnen de standaards. Misschien wel de beste oplossing.

Tenslotte was er nog een gemeenschappelijke sessie over de nieuwe features in 5.2 (of 18.1 zoals het nu heet).

Ik vond vooral de demo van het consumeren van REST services erg interessant. Verder wordt de interacive grid verder ontwikkeld. Dit zou wel eens een killer feature kunnen worden van APEX. Het krijgt Excel-achtige trekjes, iets wat gebruikers wel zal aanspreken. Ook de tree forms worden doorontwikkeld, iets waar ik zelf blij mee ben.