APEX World 2017

APEX World 2017

30 en 31 maart jl. vond het 8e APEX World congres plaats. Het succesvolle tweedaags concept van het jaar ervoor is voortgezet. Locatie was wederom de ss Rotterdam. Quobell was dit jaar vertegenwoordigd door Arno Bosma en de APEX developers Reinoud van Blankenstein, Joost Drost en George Kubbenga. Onderstaand enkele highlights van dit congres.

Low code

Low code is de toekomst. Dat was de kern van de openingspresentatie. Het APEX platvorm past goed in de trend van low code platforms die steeds professioneler en populairder worden.Quobell low-code
Een van de ontwikkelingen waaraan gewerkt wordt voor APEX 5.2 is om APEX ook te laten communiceren met andere databases, via REST services of ODBC. Dat zal betekenen dat APEX ook als ontwikkelplatform gebruikt kan worden voor andere databases. Een oracle XE database als repository en APEX engine is dan genoeg om een applicatie op een andere database te bouwen.

RAD Challenge: Build a Real World Application in 60 Minutes

Quick SQL is een hele handige nieuw “packaged app” in APEX 5.1. Dit is een online tool van Oracle waarmee je snel een datamodel kunt genereren en vullen met data (https://apex.oracle.com/en/quicksq). Het is gebaseerd op het op een bepaalde manier intikken van objectnamen en op een hele set instellingen die je naar wens kunt configureren.
Een tweede demo van de hosted APEX omgeving, waar een nieuw type applicatie beschikbaar is ,de Blueprint applicatie. Je kunt hier via settings een aantal standaard functies van een applicatie laten genereren, zoals users, email, activity reports, e.d. In Blueprint kun je op eenvoudige wijze ook zelfs rechtstreeks in de code wijzigingen aanbrengen. Tijdens een sessie werd een complete applicatie in elkaar gezet. Dit is voorlopig alleen beschikbaar in de hosted omgeving.

Moving my APEX app to the Exadata Express Cloud. Live!

Dimitri Gielis was erg enthousiast over Exadata express. Een cloud propositie van Oracle waarmee een klant voor 150 euro per maand een complete APEX omgeving afneemt van Oracle. Ready to Run. Volgens Dimitri het eerste wat Oracle speciaal voor de APEX communitie gedaan heeft.

Docker for Dummies

Interessante tool als vervanger van Virtual Machines. Werkt veel sneller. Zeker de moeite waard om zelf eens uit te proberen.

Plugins

Je eigen plugins bouwen is belangrijk. Hiermee kun je generieke functionaliteit ook binnen je eigen project of omgeving herbruikbaar maken.Quobell APEX plugins Ervaren plugin bouwers geven aan dat het loont om genoeg tijd aan onderzoek te besteden. Dus goed kijken wat er al is en wat het beste past binnen de functionaliteit die jij wilt realiseren.  Er waren ook de nodige voorbeelden van webtoepassingen van derde partijen die makkelijk te hergebruiken waren in APEX middels de standaard API’s . Hierbij speelt JSON steeds vaker een rol.

The experience from a successful Forms to APEX migration

Er waren verschillende customer cases over de ervaringen van de herbouw van Forms-applicaties in APEX. Geen migratie dus. Het is onderhand wel duidelijk dat met tools migreren van Forms naar APEX niet de oplossing is. Dit komt mede doordat de UI in APEX anders wordt ingezet dan in Forms. Minder informatie stapelen op een scherm maar meer in stappen presenteren. En APEX biedt natuurlijk het voordeel dat ‘mooie’ functionaliteit ingebouwd kan worden met behulp van Javascript, bijvoorbeeld Google-like-zoeken en user-widgets voor het opvragen van overzichten (ter vervanging van gegenereerde Excel files).
Wel wordt duidelijk dat er gezocht moet worden naar een goede balans tussen de generieke functionaliteit van APEX en het bouwen van allerlei “maatwerk” met Javascript. Advies is om toch waar mogelijk standaard APEX oplossingen te gebruiken, zelfs als dat in eerste instantie iets meer werk kost.

Links

Oracle APEX