Workshop Blockchain

Blockchain

Woensdag 18 april jl. heeft Gert Jan Timmerman (Info Support) bij inSystems een in-house workshop verzorgd over Blockchain. BlockChain is een nieuwe vorm van transactietechnologie waarbij vertrouwen tussen partijen vastgelegd ligt in een BlockChain. Ook biedt deze technologie mogelijkheden voor slim eigendom, slimme contracten en slimme objecten.

In het eerste deel van de workshop, zijnde een verkorte versie van de tweedaagse training die Info Support aanbiedt over Blockchain, gaf Gert Jan in zeer begrijpelijke woorden een introductie van het concept Blockchain en ging hij dieper in op Ethereum.

De opbouw van deze introductie was deels gebaseerd op alle problemen die opgelost moeten worden om tot een werkbaar en vertrouwd concept te komen, zoals bijvoorbeeld double spending en het ontstaan van forks. Gert Jan gebruikte de Bitcoin als voorbeeld om te laten zien hoe BlockChain in de praktijk werkt. Bitcoin EthereumDaarnaast werd het belang van een kritische blik telkens benadrukt: wanneer kunnen we nu echt spreken van een valide business case voor een Blockchain implementatie? (Lang) niet iedere case leent zich hiervoor.

Tijdens het tweede deel van de workshop zijn de aanwezige Java developers van inSystems en Angarde hands-on aan de slag gegaan met Blockchain, en met Ethereum in het bijzonder. Al vrij snel waren de deelnemers erin geslaagd transacties aan te maken en overboekingen naar elkaar te doen.

De conclusie van de deelnemers was unaniem: een geslaagde en leerzame kennismaking met Blockchain!