OutSystems NextStep 2019

OutSystems NextStep 2019

Editie 2019 van NextStep, hét OutSystems evenement, was dit jaar écht in Amsterdam. Vorig jaar stond er Amsterdam op de aankondiging, maar het was in Zaandam. Het betrof dit jaar een gemengde beurs, d.w.z. naast de executive en sales presentaties ook de nodige technische tracks. In deze blog een impressie van beide dagen, gebaseerd op de presentaties die ik heb bijgewoond.

Dag 1

Dag één begon met de opening door Steve Rotter (CMO). Hij bracht dat met de nodige enthousiasme en humor. Daarna kwam Paulo Rosado (CEO) aan het woord. De presentatie kon wel wat soepeler. Er waren momenten dat hij helemaal stil viel, vanwege problemen met het scherm, slide of hij wist niet wat hij diende in te typen tijdens een demo. Er kwamen de nodige aankondigingen: Experience Builder, Progressive Web Apps, Ai infused apps, Workflow Builder, Dynamic Case Management en Architecture Dashboard. Deze features zijn met de “Citizen Developer” (ontwikkelaars zonder IT achtergrond) in het achterhoofd toegevoegd.

Experience Builder

Dit is een simpele en intuïtieve web interface om een “experience first” gebruikers ervaring te maken. Dit kan uiteraard snel en met een mooie look en feel. Je kunt starten vanuit een bepaald thema en allerlei aanpassingen doorvoeren. Via de builder kun je schermen toevoegen en aan elkaar linken. Het deed me denken aan b.v. inVision of Figma.

https://www.OutSystems.com/blog/posts/customer-experience-multichannel-strategy/

Progressive Web Apps

Begin oktober is de mogelijkheid om React Web Apps te maken. Begin volgend jaar komen daar PWA of Progressive Web Apps bij. PWA’s kun je zien als de geoptimaliseerde mobiele versies van web pagina’s. Ze zijn te installeren via je browser op je mobiele apparaat. Het zijn net normale apps, alleen zonder ze te hoeven downloaden uit een app store.

https://www.OutSystems.com/blog/posts/progressive-web-apps-pwa/

AI infused apps

Deze apps hebben één of andere vorm van Ai in zich. Hierbij kun je denken aan een Chat bot, die simpele vragen kan beantwoorden. Of een component dat gesproken tekst omzet naar getypte tekst, waarbij ook bepaalde bepaalde delen kunnen worden herkent en benadrukt. Tijdens de keynote presentatie werd ook een voorbeeld gegeven van het analyseren van de stem. Door het analyseren van wat iemand zegt, kan worden bepaald of dat wat iemand zegt of daadwerkelijk is wat diegene bedoeld.

https://success.OutSystems.com/Documentation/11/Extensibility_and_Integration/Artificial_Intelligence

Workflow Builder

Met workflow builder kun je het modelleren en bouwen van workflow (BPT processen) apps beginnen vanuit standaard templates. Je kunt vanuit zo’n template standaard statussen en business rules definiëren. Dit alles is via (uiteraard) een web interface visueel te maken.

Architecture Dashboard

Het architecture dashboard is bedoeld voor eenvoudiger integratie van bestaande applicaties. Het is eigenlijk een verbeterde versie van de Trusted Advisor.

Technische tracks

Voor de eerste dag had ik een aantal technische tracks uitgekozen, maar daar heb ik er uiteindelijk maar eentje van gezien. Met teveel mensen blijven kletsen na de lunch. De tracks waar ik wel ben geweest waren “Reactive Web Best Practices” en “Automated Testing for Businesses integrated with Low-Code Environment”.

Reactive Web best practices

Met Reactive web apps heb je een single development experience voor zowel mobile als web. Geen aparte libraries zoals bij Silk-UI, maar ééntje (Outsytems UI) voor zowel mobile as web. Op dit moment is dat nog niet zo, maar dat komt wel. Het zorgt voor een betere performance door client actions en het parallel queriën van de data en er is geen Jquery meer. Daarnaast wordt development veréénvoudigd door screen events.

Automated Testing

De tweede sessie gaf een voorbeeld van hoe je geautomatiseerd kon testen en dat een strategy hierbij belangrijk is. Daarnaast werd stil gestaan bij de uitdagingen van het testen. Zoals late resultaten en een lage dekking van de testen. Heb je de zaken niet op orde dan krijg je ook te maken met vertraging bij het opleveren, als gevolg van dat het testen veel tijd kost. Acceptatie defects zijn dan ook onvermijdelijk. De demo die werd gegeven was vrij technisch met veel, kleine teksten op het scherm, die ik vrij lastig vond om te volgen.

Dag 2

OutSystems CI/CD with the Power of Jenkins and Azure

Op dag twee ben ik bij “Automating Your Way to Greatness by Combining OutSystems CI/CD With the Power of Jenkins and Azure”. Mooie titel! Het was een leuke presentatie waarbij met een cartoon character het hele proces werd door lopen. Een overzicht van het inrichten van CI/CD met Jenkins en Azure DevOps. De demo liet ook daadwerkelijk het hele proces in werking zien. Er werden een aantal scenarios getoond, eentje waarbij de test een fout opleverde en het vervolg van het proces niet automatisch door gaat. Zo’n compleet proces inrichten vergt de nodige aandacht, dat werd me wel duidelijk.

Branching Your Way to Low-Code Perfection

De tweede sessie ging over “Branching Your Way to Low-Code Perfection”. Het lijkt erop dat branching in OutSystems er dan toch gaat komen! Het is een idee (https://www.OutSystems.com/ideas/160/branching?IsFromAdvancedSearch=True) op de OutSystems site dat veel bijval krijgt. Branchen moet het gemakkelijker maken om defects op productie op te lossen van b.v. een scherm dat in development al behoorlijk is aangepast en inmiddels misschien ook al op de testomgeving staat.
De demo verliep niet geheel vlekkeloos, maar van te voren werd al wel gemeld, dat dit onderdeel nog volop in ontwikkeling is. In de getoonde versie kon je in Service Studio een bepaalde branch kiezen via een dropdown. Van de vijf mijlpalen, is OutSystems nu bij nummer 3. Ben echt benieuwd als het straks productie klaar is.

More Productive With Ai Development Assistance

De volgende sessie op het programma ging over “How to Be More Productive With Ai Development Assistance”. Dit werd vorig jaar ook al getoond. Toen op het hoofdpodium. In vergelijking tot vorig jaar zag ik weinig verschil. Wat ze vorig jaar wel lieten zien en dit jaar niet, was de assistentie bij het maken van entities. Hierbij lieten ze toen zien dat als je een bepaalde entiteit maakt, b.v. “Order” je waarschijnlijk ook een aantal standaard attributen wilt hebben. De demo toonde dat als je in Service Studio over een connectie lijn (zie hieronder) heen beweegt, dan zie je een geanimeerd sonar icoon. Met een muisklik zie je vervolgens hints (maximaal 6) van wat OutSystems voorstelt om hiervoor actie te plaatsen.

Als het goed is komt bovenstaande functionaliteit algemeen beschikbaar in november 2019. Het is functionaliteit die beginners goed ondersteund en ervaren ontwikkelaar niet belemmerd of in de weg zit.

Responsive UI with Realtime Database

Hierna ben ik nog naar twee korte “Lightning” sessies geweest. De eerste was “Responsive UI with Realtime Database”. Deze sessie liet zien hoe je met Google’s realtime database Firebase op externe events kan reageren. Op deze manier kun je met realtime data syncs op basis van websockets b.v chats of andere UI realtime aanpassen.
Daarna kwam de sessie “Integrate OutSystems With Office 365”.

CSS Tips & Tricks

De laatste sessie waar ik ben geweest ging over “CSS Tips & Tricks”. Dit was een leuke interactieve sessie via Poll Everywhere. Hoewel het mij niet lukte om in te loggen… als je niet al wat kennis had van CSS, dan was het tempo denk ik net iets te hoog om alles meteen te begrijpen en het juiste antwoord te geven.

Tot slot

Vorig jaar was ik aangenaam verrast door de catering. In vergelijking tot vorig jaar, vond ik het dit jaar minder. De basis voor de warme maaltijd was pasta met vis of kip. Daarnaast kon je ook salade nemen in een plastic beker of schaaltje. Er was ook nog een stand waar je rijst en veel te gare groente kon krijgen. Misschien te wijten dat het dit jaar veel grootser was opgezet dan vorig jaar?