OutSystems Developer Conference (OSDC) 2021
Helaas alleen on-line, maar door de opzet misschien wel interessanter dan ooit … de OutSystems Developer Conference (OSDC) 2021. Met meer dan 100 sessies in meer dan 150 landen, verspreid over 3 tijdzones en 2 dagen, een grootse conferentie met een volledig op maat te snijden invulling voor de deelnemers.
Ook inSystems was weer (virtueel) vertegenwoordigd met enkele OutSystems developers, dit keer door Paul Reuvers en Gerard de Wit. Beiden hebben verschillende sessies van uiteenlopende tracks gevolgd, wat voldoende stof heeft opgeleverd om in de interne kennisgroep OutSystems verder op te pakken.
Live sessies
De diversiteit aan sessies was groot. Van high level overviews tot technisch-inhoudelijk diepgravend, met een ruim aanbod van sessies voor zowel de startende OutSystems-developer als de meer ervaren developer. Het live volgen van een sessie heeft natuurlijk de voorkeur, zeker als de mogelijkheid tot interactie wordt geboden met de spreker en volgers. Echter door de verdeling over 3 tijdzones zou dit tot wat tekort aan slaap kunnen leiden. Gelukkig konden de meeste presentaties tijdens de conferentie al worden teruggekeken.
Zeer tevreden zijn Paul en Gerard over de kwaliteit van de presentaties. Deze bleken over het algemeen op een uitstekend niveau, een enkele uitzondering daargelaten bijv. door technische issues of een enigszins minder verstaanbaar Engels sprekende presentator.
Project Neo
In de keynote Building the future werd, na een overzicht van de enorme vlucht die de populariteit van OutSystems de afgelopen jaren heeft genomen, ingegaan op de volgende fase van het platform. Met codenaam Project Neo wordt gewerkt aan een volledig nieuw platform. De nieuw gedefinieerde ontwikkelaarservaring gaat organisaties in staat stellen cloudapplicaties te bouwen die kunnen worden opgeschaald naar enorme aantallen gebruikers. Hierbij combineert OutSystems een state-of-the-art, cloud-native architectuur en moderne CI/CD-praktijken die van iedereen in het team een elite software-performer kan maken.
State of the art
De verwachtingen van deze nieuwe cloud first architectuur zijn hooggespannen. Project Neo is op dit moment beschikbaar voor preview. De officiële lancering wordt verwacht in 2022.
Voorbeelden van componenten uit de nieuwe architectuur zijn containers, Kubernetes, .NET 6, Serverless, database autoscaling en OAuth2.
UI & UX
Verschillende sessies waren gefocussed op de aspecten user interface en user experience. Enerzijds kijkt OutSystems naar een grote stap wat deze aspecten betreft voor hun IDE Service Studio. Anderzijds spelen deze aspecten meer en meer een rol bij het realiseren van applicaties met het OutSystems-platform, voor webapplicaties en voor de steeds belangrijker wordende mobiele applicaties. Een van de onderwerpen in dit kader was het gebruik van zogenaamde Live Style Guides.
Diversiteit onderwerpen
Zoals gezegd in de inleiding van dit artikel kenmerkte OSDC 2021 zich door een enorme verscheidenheid aan onderwerpen. Het was voor Paul en Gerard dan ook een uitdaging om te kiezen uit het grote aantal sessies. Naast genoemde keynote en een aantal sessies gericht op de UI & UX hebben zij sessies gevolgd over onderwerpen m.b.t Diagnosing & debugging, het gebruik van custom JavaScript, Light processes, integratie met externe data sources als SAP en SalesForce, en over de verschillen tussen en voordelen van reactive ten opzichte van traditional.
Uiteraard veel aandacht voor mobiele applicaties, met bijvoorbeeld onderwerpen als het hoe en waarom van lokale dataopslag voor mobiele applicaties, en caching van data, offline synchronization.
Ook werd aandacht besteed aan de werking en toepassing van een component om code-reviews te monitoren, beschikbaar op de Outsystems Forge. Dit zou vaker mogen gebeuren gezien de grote hoeveelheid beschikbare modules aldaar.
Meer informatie
Onderstaand enkele plaatsen waar meer informatie te vinden is over OSDC 2021 en genoemde onderwerpen.
OutSystems Developer Conference 2021
Codename Project Neo
OutSystems-dienstverlening inSystems