Oracle database Upgrade workshop (12.2)
Vrijdag 25 november jl. verzorgde de OGh de Oracle database Upgrade workshop. Zoals de naam al aangeeft lag de focus van deze workshop op de upgrade- en migratiemogelijkheden naar Oracle Database 12c (12.2). De presentatie werd gegeven door Mike Dietrich van Oracle.
De volgende onderwerpen zijn aan de orde gekomen:
- Een gevarieerd aanbod aan database upgrade- en migratie-scenarios, inclusief een ‘live and uncensored’ demonstratie
- Cloud migraties en scenarios
- Patching strategieen
- Pre/Post-upgrade performance analyses
- Belangrijke tips en algemene valkuilen om voor op te passen
Cloud-first
De huidige Oracle 12.1 bestaat al inmiddels 3 jaar en inmiddels is Oracle met een nieuwe release gekomen. Versie 12.2 is volgens de ‘cloud first’ strategie momenteel alleen beschikbaar in de cloud omgeving. Het is nog niet bekend wanneer de on-premise release uitkomt of vrij gegeven wordt voor het grote public.
Oracle kiest ervoor om net als Microsoft en Amazon hun producten cloud ready te maken en deze voornamelijk als cloud oplossing aan te bieden. Oracle is sterk hun cloud portfolio aan het promoten, gezien de vele cloud applicaties en integratie software voor de cloud.
Interessante features Oracle Database 12.2
- Pluggable databases (PDB’s)
Het creëren van PDB ´s in de huidige 12.1 release was gelimiteerd tot 256; met 12.2 is dit verhoogd naar 4096. In 12.2 kun je per instance het maximum aantal PDB´s instellen zodat niet per abuis van single-tenant naar multi-tenant wordt gegaan i.v.m. licenties.
- Hot cloning in read-write mode
Het concept van cloning van PDB’s bestond reeds in de huidige release, echter de PDB diende wel in read-only mode te zijn. Met de nieuwe release kan deze ook gecloned worden als deze in read–write modus bestaat.
- Sharding (Partioning)
- JSON improvements
- Data redaction
Dit zorgt ervoor dat de data real time beveiligd wordt ipv dat de applicatie aangepast dient te worden.
Non PDB support
In 12.2 bestaat de oude non-PDB architectuur nog steeds. De bedoeling is dat deze bij de eerst volgende release niet meer wordt gesupport. Wil men dit dan nog steeds gebruiken, dient een aparte licensie te worden aangeschaft.
PDB – resource management
Eén van de pijnpunten bij het gebruik van verschillende PDB-databases en om andere databases te consolideren in dezelfde instance, is dat deze alle resources kan gebruiken. De parameter “alter system set max_iops=…” zorgt ervoor dat cpu- en memory-gebruik binnen de vastgestelde limiet blijft.
Tevens bestaat in de nieuwe release het gebruik van shared resources zoals local undu table space, dat deze per PDB toegewezen kan worden. Elk PDB kan hiermee voorzien worden van een local undo table space.
Met de nieuwe release heeft elk PDB de mogelijkheid om z’n eigen unieke characterset te behouden.
Het gebruik van index monitoring en gebruik van externe table partitioning is sterk verbeterd.
Ook in deze release is het gebruik van AWR sterkt verbeterd; deze is nu verplaatst van de seed database naar de PDB , waardoor je per PDB de database kunt tunen.