NetBeans Day 2016

Quobell Java development

Woensdag 17 februari 2016 vond voor de tweede keer de NetBeans Day plaats. Evenals vorig jaar werd de NetBeans Day georganiseerd door de NetBeans community in samenwerking met Oracle Nederland, en was de locatie het kantoor van Oracle in Utrecht. Voor de dag stond een aantal bijeenkomsten en workshops op het programma. Sprekers waren Geertjan Wielinga, Adam Bien en Anton Epple. Door ziekte kon de workshop van Timon en Eva Veenstra helaas niet doorgaan. Onderstaand een korte impressie van deze dag.

NetBeans

Geertjan Wielenga startte de dag met een algemene introductie van NetBeans, vanaf het ontstaan van de IDE en alle ontwikkelingen tot op heden. NetBeans is een gratis en open source IDE, en uitermate geschikt voor het snel en eenvoudig ontwikkelen van desktop, mobile en web applicaties met Java, JavaScript, HTML5, PHP, C/C++ en meer. NetBeans heeft een wereldwijde community en het is zeker de moeite waard om eens naar deze ‘andere’ IDE te kijken.
In een demo werd getoond wat er nieuw is aan de huidige versie (8.1) en kregen we een voorproefje over wat er in de volgende release gepland staat.

Microservices

De tweede spreker van de dag was Adam Bien. Adam gaf een presentatie met de naam “Microservices in 2016”. Aan de hand van code-voorbeelden liet hij zien hoe makkelijk het is om microservices te maken. Hiervoor gebruikte hij enkel NetBeans en Java EE. Vervolgens kunnen de microservices met behulp van Docker gedraaid worden.

Workshops

Na de lunch was de keuze tussen de workshop “Design Patterns of the NetBeans Platform” en de workshop “Java Everywhere with DukeScript”. De laatstegnoemde, waaraan ik heb deelgenomen, bestond uit twee delen. In het eerste deel werd uitgelegd dat DukeScript de lijm is tussen de Java code en de HTML code. Hierdoor kan zowel de Java ontwikkelaar als de Web designer onafhankelijk van elkaar werken. De spanningsboog die normaal tussen de Java ontwikkelaar en de Web designer ontstaat tijdens een gezamenlijk project wordt hiermee weggenomen.

In het tweede deel van de workshop zijn we zelf aan de slag gegaan in NetBeans met DukeScript. Met behulp van DukeScript hebben we een simpel spel gemaakt. Op deze manier was goed te zien dat Java code en HTML code afzonderlijk van elkaar gemaakt kunnen worden, en DukeScript de lijm is tussen beide.

Oracle JET

Afsluitend stond de workshop “Enterprise JavaScript with Oracle JET” op het programma, gepresenteerd door Geertjan Wielenga. De eerste stap was het installeren van de benodigde plug-ins in NetBeans, waarna het echte Oracle JET werk kon beginnen. Tijdens een korte uitleg over het hoe en wat van Oracle JET hebben we gezamenlijk de eerste Oracle JET pagina gemaakt. Hierna was het aan een ieder om de opdrachten te maken. Aan het einde van de workshop werd door Anton Epple getoond hoe je Oracle JET kon gebruiken in combinatie met Java code en DukeScript.

Ik heb de dag als interessant en leerzaam ervaren. Het is zeker leuk en goed om eens naar een andere IDE te kijken dan de IDE’s die we meestal tegenkomen. Het heeft me zeker aangemoedigd om eens verder naar NetBeans te kijken.

Website NetBeans : https://netbeans.org/