Meet the Masters

een impressie (auteur: Bo Hogeboom)

inSystems Database

Tijdens Meet the masters, een door Qualogy georganiseerd Oracle congres, 30 oktober jl. ontbrak het niet aan bekende namen. Chris Saxon, één van de mensen achter asktom.oracle.com, was aanwezig met een presentatie over indexen en full table scans en een presentatie over pattern matching. Steven Feuerstein was voor twee presentaties middels een videoverbinding aanwezig, één over performance (BULK en FORALL) en één over error management. Patrick Barel, Oracle Ace Director, net terug van een tournee door Azië, zou het programma aftrappen met een selectie SQL-features. Alex Nuijten, ook Oracle Ace Director, verdedigde als laatste programmaonderdeel de ANSI syntax in een duel met Chris Saxon die opkwam voor de Oracle klassieke syntax.

Patrick Barel

Zoals gezegd bijt Patrick Barel het spits af. Geroutineerd bespreekt Patrick een aantal features van Oracle. Met flashback queries (as of timestamp) kun je terug in de tijd een eerdere versie van data ophalen. Met temporal validity kun je een houdbaarheidsdatum aan je records mee geven (valid from, valid till). Met het aanmaken van een policy in een schema kun je een Virtual Private Database creëren, waarbij je in de policy aangeeft hoe een bepaalde gebruiker bepaald soort gegevens te zien krijgt (bijvoorbeeld een creditcard nummer versleuteld). Patrick benoemt het voordeel van query result cache en het trefwoord deterministic. Natuurlijk de top-3 feature: fetch first 3 rows only. Al gebruikt, de with function? Ik ben het nog niet tegen gekomen, maar dat zegt vast meer over mij. Dat geldt ook voor virtual en invisible columns.

Chris Saxon

Na een kop koffie vervolgde Chris Saxon het programma. De avond voorafgaand heeft hij zich vast van zijn huiswerk gekweten, want hij had een aantal lege zakjes M&M’s bij zich als illustratie-materiaal om “Why isn’t my Query using an index?” te bespreken. inSystems M&MHoe ga je te werk als je alle rode m&m’s wilt vinden. Hoe ga je te werk als er maar één zilveren m&m in tien zakjes zit die je wilt vinden? Dat vond ik best een lastig verhaal. Het gaat over costs, over cost based optimizer die ook maar estimations doet. Die een plan maakt, maar dat soms ten onrechte gebruikt. Dat het afhangt van hoevéél rijen je verwacht als resultaat. Het motto: tunen, explain plan bestuderen, costs bekijken en dit herhalen tot je tevreden bent. En dan nog. Haast tegen beter weten in liet Chris (“I would allways recommend relational database”) een aantal json functions zien.

Steven Feuerstein

Aansluitend was een videoverbinding tot stand gebracht met Amerika waar Steven Feuerstein (grijze baard!) erg vroeg was opgestaan om een presentatie te verzorgen over performance. Natuurlijk stipte hij eerst de context-switches aan als reden om vooral over te stappen op BULK COLLECT operations.
Hierna besprak hij result cache en dan m.n. onverwachte resultaten die je hierbij kunt krijgen en dat je deze kunt vermijden door bepaalde gegevens als timezone, user of role als parameter op te nemen in de result cache function.

De lunch was goed verzorgd, de herfstzon scheen uitbundig en de wandeling voerde over een 400-meter hardloopbaan. Dat sloot mooi aan bij de presentatie van Chris, die hardlopen als voorbeeld gebruikte om te laten zien hoe je met pattern matching opeenvolgende rijen kunt ophalen, net als met de Tabibitosan methode. Recommended reading: Complete Guide to SQL Pattern Matching – Volume 1, van Keith Laker.

Inmiddels had Steven ontbeten en onderhield hij ons over exceptions en het gebruik van save_exceptions bij FORALL statements. Bezoek vooral livesql.oracle.com voor voorbeelden.

Alex Nuijten & Chris Saxon

Als afsluiting van de dag kregen we een speels duel tussen Alex Nuijten en Chris Saxon: inSystems SQLChris verdedigde de klassieke Oracle syntax en Alex de ANSI syntax. Zoals te verwachten was, kwam hier niet echt een winnaar uit, al was de publiekswinnaar duidelijk ANSI. Het blijft een kwestie van smaak, toepassing en standaarden. Onder de motorkap vertaalt Oracle ANSI overigens gewoon terug naar klassieke syntax.

Kortom, een volle dag, altijd leuk, een ontspannen dag tussen vak(idi/gen)-oten, maar wie zat te wachten op nieuwe features van Oracle kwam bedrogen uit.

Interessante links

https://blogs.oracle.com/sql/
https://www.youtube.com/c/TheMagicofSQL
https://www.oracle.com/sql
https://www.oracle.com/plsql
https://devgym.oracle.com
https://asktom.oracle.com
https://livesql.oracle.com

Share this

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Aarzel niet om contact op te nemen. Dat kan via de algemene contactgegevens, rechtstreeks met de genoemde contactpersoon op een van de detailpagina’s, of via onderstaande knop.

30 januari 2025

Oracle APEX & Generative AI

inSystems is door Oracle uitgenodigd voor een update over Oracle & AI, en over het toepassen van Generative AI binnen Oracle APEX in het bijzonder. De presentatie werd verzorgd door Charles Rodriquez St’Omer en Christian Rokitta.

10 februari 2025

inSystems sponsor APEX World 2025

Ook dit jaar vindt APEX World weer plaats in Nederland. En niet zomaar een APEX World, het is namelijk een jubileum-editie. Voor de 15e keer organiseert de nlOUG dit event, en inSystems is daar uiteraard bij aanwezig.

Opdrachten uitgevoerd voor

ASR Nederland
inSystems KLM
WVDB Adviseurs Accountants
Multi Tank Card
VAA ICT Consultancy
RAVU
Stedin
Van Iperen Groeispecialisten
Oracle University
PC Uitvaart
Ahold
Altran
Politie
Leaseplan
IBM
Arval BNP Paribas
Nederlandse Spoorwegen
UBR Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk
Rabobank
Ziggo
Thales
VION Food Group
TU Eindhoven
Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie
DICTU
TenneT
GVB
Alphabet
Gemeente Apeldoorn
Rechtspraak
Gemeente Gouda
Provincie Utrecht
Fokker
Cannock
CBR
BMW
Telegraaf Media Groep
CB Logistics
Syntrus Achmea Real Estate & Finance
SVB
Greenchoice
Universiteit Tilburg
VTTI
MN Services
Rendo
Gemeente Den Haag
JUVA
Bank Mendes Gans
Eneco
ING Bank
Allianz
RIGD LOXIA
Darling