J-Spring 2017

na lange afwezigheid (auteur: Ebert Zeilstra)

inSystems J-Spring

Na een afwezigheid van 7 jaar was er dit jaar weer de door de NLJUG georganiseerde J-Spring, de 2017 editie. Voor deze J-Spring was als locatie het Taets Art & Event Park te Amsterdam afgehuurd. Een inspirerende locatie met een grote tuin waar de stands van de sponsors stonden. Helaas een wat frisse start in de ochtend, maar de middagzon maakte dat helemaal goed.

Modulariteit in Java 9?

Het grote nieuws van de dag was dat de Java executive committee leden tegen modulariteit hebben gestemd. Wat dit precies voor Java 9 gaat betekenen en of/wanneer de lang verwachte versie 9 dit jaar nog beschikbaar komt, is hoogst onduidelijk. Een aantal sessies van J-Spring ging over modulariteit en hebben in het licht van dit nieuws misschien minder zin gehad.

Voor J-Spring 2017 stonden 2 keynotes en 16 parallelsessies uitgelijnd.

Cyber warfare

De eerste keynote spreker was Henk Ras, Deputy Commander en Chief Of Staff van het Nederlands Cyber Commando. De sessie ging over Cyber Warfare – de vijand komt uit het stopcontact. Op basis van videobeelden en persoonlijke verhalen wist hij de luisteraars te boeien, onder andere met voorbeelden van digitale oorlogsvoering en wat je daarmee kunt bereiken. Hij vertelde hoe zijn team een aantal straaljagers aan de grond heeft kunnen houden tijdens een trainingsweek en hoe er tijdens een actie gebruik gemaakt werd van de beveiligingscamera’s van de vijand, zodat zij de actie konden volgen en de vijand niets te zien kreeg.

Artificial Intelligence

Na deze boeiende keynote bezocht ik mijn eerste parallelsessie van de dag waarin Roy van Rijn (JPoint) inging op de wijze waarop Google’s AlphaGo AI het van de beste Go-spelers van de wereld kon winnen. Go is een 19×19 bordspel dat wordt gespeeld met twee spelers, wit en zwart. Eerst werd er een voorbeeld gegeven over hoe een AI een spelletje Boter Kaas en Eieren kan leren en winnen. Daarna werd er uitgelegd wat er nodig is om een AI te leren welke zet hij het beste kan doen om Go te winnen. De zetten die de IA deed waren soms voor de professionele spelers zeer bijzonder, maar bleken wel winnende zetten.

Gamification

Mijn derde sessie van de dag, door Alexander Chatzizacharias, ging over hoeveel tijd er in de wereld wordt besteed aan het spelen van allerlei computerspellen, maar hoe weinig tijd aan de andere kant aan het testen van software. Om tot betere test- en ontwikkelprocessen te komen stelde hij voor om gamification toe te passen. Aan de hand van enkele voorbeelden toonde hij aan hoe dit gedaan kan worden.

Picnic & microservices

De tweede keynote spreker was Daniel Gebler, CTO van het bedrijf Picnic. Deze sessie ging voornamelijk over hoe het bedrijf Picnic is opgezet en werkt. Picnic heeft er voor gekozen om de software monoliet op te zetten en dat later mogelijk om te zetten naar microservices. Dit heeft als voordeel dat er snel ontwikkeld kan worden en je up-and-running kan zijn zonder de effort die nodig is om een systeem met microservices op te zetten.

Java 9

In mijn eerste parallelsessie van de middag gingen Simon Marple en Oleg Selajev in op de nieuwe features van Java 9. De twee sprekers lieten verschillende nieuwe features de revue passeren. Dit deden ze als “bad cop, good cop“. Door de opzet van de sessie en omdat ze niet altijd even goed te verstaan waren, was het soms wat lastig om te volgen en horen wat ze precies zeiden. Jammer, er had meer ingezeten.

Documentatie

Mijn tweede sessie van de middag, door Martijn Dashorst, betrof een door Topicus ontwikkeld tool om de documentatie van software bij te houden en uit te breiden. De tool was nog duidelijk in ontwikkeling, maar biedt zeker potentieel voor de toekomst. Jammer was dat het meer op een reclame voor de tool leek, dan een echte kennissessie.

Microservices vs. modules

In de laatste door mij gevolgde sessie gaf Sander Mak uitleg over het verschil tussen microservices en modules. Sander heeft hier een boek over geschreven en lichte enkele topics uit het boek op om aan te geven dat modules eenvoudiger zijn dan microservices. Het grote verschil is dat de opstarttijd van een softwareproject met modules veel korter is dan een project met microservices. Op de langere termijn zijn microservices iets sneller door te ontwikkelen als modules.

Al met al een nuttig en plezierig event om te hebben bijgewoond. Ik zie al reikhalzend uit naar versie 9 van Java en J-Fall in het najaar.

Share this

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Aarzel niet om contact op te nemen. Dat kan via de algemene contactgegevens, rechtstreeks met de genoemde contactpersoon op een van de detailpagina’s, of via onderstaande knop.

25 maart 2024

APEX World 2024 – ’n impressie

APEX World, iets wat je als Oracle APEX developer wilt meemaken. Dit is voor Ab Rahou de 2e keer dat hij APEX World bezocht, de eerste keer in het KNVB sportcentrum en nu in de Eenhoorn Amersfoort. In deze blog post geeft Ab een impressie van zijn bezoek.

13 december 2024

Start Edwin Vielvoije

Ons Oracle team groeit verder. Begin 2025 start Edwin Vielvoije bij inSystems. Edwin werkt nu ruim 16 jaar met en bij Oracle, met name rond het Oracle Health Insurance platform. Naast zijn technische bagage heeft hij ook diverse andere rollen vervuld binnen Oracle Nederland.

Opdrachten uitgevoerd voor

VAA ICT Consultancy
RAVU
Stedin
Allianz
Syntrus Achmea Real Estate & Finance
Nederlandse Spoorwegen
Fokker
Multi Tank Card
SVB
VION Food Group
Altran
RIGD LOXIA
Rechtspraak
Eneco
inSystems KLM
GVB
Oracle University
Leaseplan
Gemeente Gouda
Thales
Arval BNP Paribas
Ziggo
Politie
Cannock
Gemeente Apeldoorn
WVDB Adviseurs Accountants
BMW
ING Bank
Alphabet
IBM
CBR
Telegraaf Media Groep
Bank Mendes Gans
Universiteit Tilburg
ASR Nederland
CB Logistics
Darling
Van Iperen Groeispecialisten
VTTI
Gemeente Den Haag
Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie
Greenchoice
DICTU
Provincie Utrecht
PC Uitvaart
MN Services
Ahold
UBR Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk
Rendo
Rabobank
TenneT
TU Eindhoven
JUVA