J-Fall 2016

Donderdag 3 november was het bioscoopcomplex CineMec in Ede, evenals vorig jaar, het toneel van J-Fall 2016, hét Java evenement van Nederland. Ook dit jaar waren er weer sprekers uit binnen en buitenland, hoewel opvallend was dat er veel presentaties in het Nederlands werden gegeven.
Trending topics
Topics die in veel van de sessies terugkwamen waren:
- Java 9
- Microservices
- Scala
Onderstaand een korte samenvatting van de sessies die ik heb bezocht.
Java 9 modularity in action
In deze sessie werd een vooruitblik gegeven op Java 9. Een van de nieuwe dingen die we in Java 9 tegen gaan komen zijn zogenaamde ‘modules’. Modules zorgen ervoor dat alleen de methodes die de module aanbiedt aan de buitenwereld bekend zijn. Alle overige public methodes binnen de module zijn niet zichtbaar voor de wereld buiten de module. Een ander groot voordeel van modules is dat de compiler controleert of alle modules die nodig zijn ook daadwerkelijk aanwezig zijn.
Deze nieuwe mogelijkheden van Java 9 werden door enkele code voorbeelden gedemonstreerd.
Java 9 and the impact on Maven projects
Door de komst van Java 9 volgend jaar is het zaak dat Maven overweg kan met de nieuwe versie van Java. In deze sessie werd aan de hand van code-voorbeelden ingegaan op de veranderingen die nodig waren om Maven Java 9 ready te maken. Een visuele verbetering is dat Maven vanaf nu met kleurcoderingen werkt. Bij een stuk code dat goed gecompileerd is, staat er zoals gewoonlijk Build, maar nu in het groen; bij fouten wordt de tekst rood.
Delivering better and faster microservices and mobile apps with the cloud
Deze Engelstalige sessie werd geteisterd door technische problemen, waardoor de spreker helaas niet zijn volledige presentatie kon geven. Onderwerp was de mogelijkheden die Oracle biedt om Microservices te maken en deze in de cloud aan te bieden. Van de toeschouwers wilde de spreker weten welke talen er gebruikt werden om microservices te maken. Er kwamen uit het publiek een paar opmerkelijke talen naar boven, waaronder Python.
Building a real-time forecast engine with Scala and Akka
In tegenstelling tot wat de titel suggereert werd er in deze sessie niet of nauwelijks ingegaan op wat Scala en Akka hebben gebracht. Er werd veel verteld over de nieuwe functionaliteit van “Kijk vooruit”, de laatste toevoeging aan de ING app, alsmede op wat de nieuwe functionaliteit de gebruiker allemaal brengt en hoe snel het moet zijn. Hoe de functionaliteit met Scala en Akka gemaakt is, werd in het midden gelaten.
Tot slot
Ik kijk terug op een leerzame dag. Ook dit jaar mag J-Fall, met zo’n 1500 bezoekers, als geslaagd worden bestempeld.