J-Fall 2015

Quobell Java

Op 5 november werd JFall 2015, hét Java evenement van Nederland, gehouden. Dit jaar op een nieuwe locatie; de bioscoop Cinemec in Ede. Groter dan voorgaande jaren en Cinemec bood ruimte aan 1500 Java enthousiastelingen. Voor mij was dit de eerste keer dat ik naar zo’n groot Java evenement ging. Bij het inschrijven voor JFall kon je kiezen uit 42 presentatiesessies die door 54 nationale en internationale sprekers werden verzorgd. Onder de sprekers bevonden zich namen als Arun Gupta, Ray Tsang (Google) en Bert Ertman.

Trending topics

De trending topics die gedurende verschillende presentatiesessies werden behandeld waren:Insystems Java J-Fall 2015

  • Microservices
  • Continuous delivery
  • Docker

De rijksoverheid was goed vertegenwoordigd door een groot aantal presentatiesessies te geven.

Presentaties

Enkele uitgelichte presentaties heb ik bezocht:

Microservices for Mortals

Microservices, de oplossing voor al uw problemen of juist een draak. De focus van deze presentatie was om een waarschuwing te geven wanneer je wel of juist geen Microservices moet gaan gebruiken. De voordelen en de nadelen van Microservices werden door Bert op zeer duidelijke en soms ook zeer komische wijze gebracht. Het belangrijkste is om te onderzoeken of je organisatie toe is aan Microservices of dat er nog wat processen in gang gezet moeten worden voordat je organisatie er aan toe is. Als je organisatie nog niet toe is aan Microservices, begin er dan ook maar niet aan want het loopt uit op een regelrecht drama.

10 Awesome Tips for Enterprise JavaScript

In de presentatie werd een introductie van RequireJS, responsive Javascript, mobiele ontwikkeling met Javascript gegeven. Eveneens werd er gekeken naar JavaScript transpilers zoals GWT, Vaadin en DukeScript. Dit werd gedaan door het in 10 tips te verwerken. Af en toe zeer voor de hand liggend tips die je het bijna zou vergeten en soms wat verder gezocht. De vraag die regelmatig terugkwam was: is JavaScript wel altijd nodig in vergelijking met wat HTML5 en CSS3 kunnen?

What is code?

De naam van de presentatie was niet goed gekozen gaf de spreker toe. Een betere naam was geweest “What is a project?”. Er werd vanuit het oogpunt van een ontwikkelaar gekeken hoe een project verloopt. Hoe informatie/documentatie van het ene in het ander systeem wordt gezet en af en toe gewoon verloren gaat. Wat doe je als een tester terug komt met bugs? Pas je niet alleen de code, maar ook de documentatie aan? Op basis van wat code-voorbeelden liet de spreker zien hoe sommige tools handig kunnen zijn om documentatie te maken en te onderhouden.

Composing Music in the Cloud

Als vervanging van de “Making of the Aangifte app”, die helaas geen doorgang kon vinden, heb ik deze sessie bezocht.
Wat is de kracht van Cloud Services? Dit werd gedemonstreerd door muziek te maken op de site CounterpointComposer.com, middels het componeren van muziek via het toetsenbord of een klavier op de site. Na wat bewerkingsslagen er overheen te hebben gehaald via de site kon een simpele melodie omgezet worden tot een volledig arrangement. Ik vond het een interessant presentatie, maar het was wel te merken dat dit een try-out was.

Tot slot …

Buiten de presentatiesessies die gegeven werden was er ook een groot aantal bedrijven aanwezig met een stand. Veel aandacht uiteraard aan werving en selectie, en ook veel mooie prijzen te winnen. Opvallend vaak bleek de hoofdprijs een drone. En zoals het hoort, eten en drinken in overvloed uiteraard.

Ik kijk terug op een zeer geslaagde en leerzame dag. Volgend jaar ben ik zeker weer van de partij.