APEX World 2018 – impressie dag 2

APEX World 2018 Day 2

Voor het negende jaar achtereen stond er weer een bezoek aan APEX-World op mijn programma. Na vijf jaar FIGI in Zeist alweer voor het vierde jaar in Rotterdam. Waar Zeist qua bereikbaarheid voor mij een stuk gunstiger was, is de SS Rotterdam een prachtige locatie met meer allure. De bijbehorende verkeersproblemen nemen we dan maar op de koop toe. Dit jaar bezoek ik de tweede dag, de vrijdag, en ik heb er ouderwets zin in. De heenreis verloopt voorspoedig en ik arriveer ruim op tijd. Na de vlotte aanmelding volgt een hartelijke ontvangst met een drankje. Ook dit jaar is, niet geheel onbelangrijk, de catering weer prima in orde.

Een ander bijkomend leuk aspect van dit evenement is het weerzien van oud-collega’s en bekenden. Al snel spot ik een aantal om mee bij te praten en te netwerken, alvorens het programma van start gaat. Gehuld in mijn inSystems-shirt probeer ik gelijk onze nieuwe naam te promoten.

APEX World 2018

Keuzestress

Het kiezen van de te volgen sessies is vaak lastig. Soms omdat alle drie parallelle sessies tot de verbeelding spreken en soms juist geen van drieën. Vaak selecteer ik op onderwerp en soms op spreker. Met enige weemoed denk ik terug aan de bevlogen presentaties van John Scott, voor mij altijd een zekerheidje. Dat was nooit saai. Ook heb ik wel eens voor een bepaalde zaal gekozen en alle sessies gevolgd die daar gehouden werden. Dan zit je soms bij een sessie waar je anders wellicht niet gauw voor zou kiezen. Dit jaar gekozen voor een mix van technische sessies en customer cases.

Nadeel van het bezoeken van enkel de tweede dag is dat je de sessie van dag 1 over de nieuwe features van de nieuwe versie (in dit geval 18.1) mist. Dat is voor mij vaak de meest interessante sessie, zeker omdat ik niet dagelijks met APEX werk en dus niet perse heel erg de diepte in hoef. Graag blijf ik op de hoogte van wat er allemaal mogelijk is en/of makkelijker geworden is, en hoe dat in de praktijk gebracht is. Van beide ben ik vandaag niet ondersteboven geraakt, wat niet wegneemt dat er wel interessante zaken tussen zaten.

Building APEX Apps for Everybody!

De plenaire sessie, Building APEX Apps for Everybody!, kweekt een stukje bewustwording over toegankelijkheid van applicaties voor mensen met een beperking. Een beperking kan permanent (eenarmig), tijdelijk (gebroken arm) maar ook situatie-afhankelijk (baby op de arm) zijn. APEX blijkt over een Accessibilty Guide te beschikken. Best wel een eye-opener. Het motto is: accessibility is a creative challenge, not a challenge to creativity. Een en ander werd geïllustreerd met een leuk voorbeeld van cockpits in straaljagers, Die werden ooit ontworpen op basis van de gemiddelde lengte, gewicht, etcetera van piloten, maar uiteindelijk voldeed geen enkele piloot aan het gemiddelde. Oftewel, one size fits none. Daarna is men in gaan zien dat het beter is om uit te gaan van de langste en de kortste piloot, en de stoel verstelbaar te maken. Dat principe is ook toepasbaar op applicaties, bijvoorbeeld qua gebruik van toetsenbord/muis en kleuren/contrast. APIZodat zoveel mogelijk mensen er gebruik van kunnen maken.

APIs for Everyone

De sessie APEX APIs for Everyone behandelt allerlei API’s en mogelijke toepassingen daarvan (bijvoorbeeld een scroll save in een omvangrijk report waardoor je terugkeert op de plek waar je gestopt was). Moraal van het verhaal is om eerst goed te kijken wat er beschikbaar is alvorens zelf iets nieuws te maken. Dat biedt allerlei voordelen (onderhoudbaarheid, makkelijker upgraden, tijdbesparing). A lazy programmer is often the better one.

AS Watson

De customer case van AS Watson kent een wat lange inleiding en vervolgens een vrij technisch APEX-gedeelte dat op het scherm helaas niet echt goed te volgen is. Duidelijk is wel dat APEX goed voldoet in de agile manier van werken waar de retailmarkt om vraagt. Die beweegt en innoveert namelijk voortdurend. Daarbij heeft AS Watson een eigen framework gebouwd, om zo flexibel mogelijk te zijn en de time-to-market zo kort mogelijk te houden. Het resultaat? In twee dagen kan door 1 persoon een nieuwe omgeving live gebracht worden. Dat is sneller dan ik gewend ben.

De middag

Na de lekkere lunch is het vaak even doorbijten vanwege de after-lunchdip. Roel Hartman helpt me daar prima doorheen met een vlot verhaal over het tweaken van het Interactive Grid. Tien tweaks passeren de revue. Veelal door gebruik van JavaScript maar (gelukkig) zijn er ook plugins beschikbaar. Wil ik zeker een keer uitproberen.

Als tweede middagsessie woon ik de customer case van Yellowstar en the Bikevertising Company bij. Interessante sessie over een mobiele app waarmee gebruikers een fiets kunnen huren en betalen. Nooit geweten dat er fietssloten zijn die met behulp van bluetooth geopend kunnen worden. De presentatie behandelde onder andere de mogelijkheden, de gebruikte technieken en de uitdagingen en oplossingen tijdens het ontwikkelen. Een mooie toepassing van APEX.

De laatste sessie van de dag laat ik aan me voorbij gaan want ik ben al aardig sufgeluld en bovendien is een pauze van 40 minuten me te gortig. Met een tas vol vergaarde goodies en een lekkere reep voor onderweg keer ik mooi voor de avondspits aan terug naar Utrecht. Het was wederom een leuke en interessante dag, op naar nummer 10!